Kategóriák
 • Akciós termékek
 • Újdonságok
 • Rólunk
 • Tork termékcsalád
 • Blog
 • 10% minden Tork és Bonus márkás termékekre egész júniusban!

  Sigron blog

  Gumikesztyű fajták

  2023.11.24 09:00
  Gumikesztyű fajták

  A gumikesztyűk az egészségügytől kezdve a háztartásokig számos területen nélkülözhetetlenek. Védik a kezünket a kémiai anyagoktól, baktériumoktól és vírusoktól, valamint megkönnyítik a csúszós tárgyak megragadását. De vajon hány féle gumikesztyű létezik, és hogyan készülnek? Ebben a blogbejegyzésben erre keressük a választ.

  A legismertebb védőkesztyű- és gumikesztyű fajták

  A következő bekezdésekben bemutatjuk a legismertebb gumikesztyű fajtákat.

  1. Latex gumikesztyűk

  A latex kesztyűk természetes gumi latexből készülnek, amelyet a gumifa nedvéből nyernek. Ezek a kesztyűk kiválóan rugalmasak, ami lehetővé teszi a precíz munkavégzést. A latex gumikesztyűk kiváló tapadást biztosítanak, így gyakran használják orvosi és laboratóriumi környezetben. Azonban néhányan allergiások lehetnek a latexre, így számukra ez a típus nem ajánlott. Az allergiás reakciók elkerülése érdekében sok helyen már nitril kesztyűket használnak helyettük.


  2. Nitril gumikesztyűk

  A nitril egy szintetikus anyag, amely nem tartalmaz latexet. A nitril gumikesztyűk kiválóan ellenállnak a kémiai anyagoknak és a szakadásnak, így ideálisak azok számára, akik allergiások a latexre vagy veszélyes anyagokkal dolgoznak. Mivel nem tartalmaznak természetes latexet, allergiás reakciót sem váltanak ki. A nitril kesztyűk széles színválasztékban kaphatók, és gyakran használják autószerelésnél, festésnél és tisztítási munkálatoknál is.


  3. Vinyl kesztyűk

  A vinil kesztyűk PVC-ből (polivinil-klorid) készülnek. Ezek az olcsóbb kesztyűk általában kevésbé rugalmasak, mint a latex vagy nitril társaik, de megfelelőek egyszerű háztartási feladatokhoz vagy élelmiszer-kezeléshez. Mivel nem biztosítanak olyan jó tapadást vagy ellenállóságot, mint a többi típus, ritkábban használják orvosi vagy ipari környezetben.


  4. Polietilén kesztyűk

  Ezek a kesztyűk általában a gyorséttermekben és élelmiszerboltokban találhatók. Olcsók, de nem túl erősek, így inkább rövid távú feladatokhoz ajánlottak, mint például élelmiszer-kezelés. A polietilén kesztyűk általában átlátszóak és vékonyak, így nem ajánlottak keményebb munkához.

  5. Neoprén kesztyűk

  A neoprén egy szintetikus gumi, amely kiválóan ellenáll az olajoknak, a kémiai anyagoknak és a hőnek. A neoprén kesztyűk gyakran használatosak olyan ipari alkalmazásokban, ahol a kezeknek védelmet kell biztosítani a vegyi anyagokkal és a hővel szemben. Emellett a neoprén kesztyűk vízállóak, így gyakran használják őket nedves környezetben vagy olyan helyeken, ahol a kezeknek száraznak kell maradniuk. Kényelmesek, rugalmasak és hosszú élettartamúak, ami ideálissá teszi őket sokféle alkalmazáshoz.


  6. Cérnakesztyűk

  A cérnakesztyűk általában pamutból vagy más természetes anyagokból készülnek, és gyakran használják őket általános munkavégzéshez, ahol a kezeknek védelmet kell biztosítani a mechanikai sérülésekkel szemben, de nincs szükség kémiai vagy hővédelemre. A cérnakesztyűk légáteresztőek, ami kényelmes viseletet biztosít hosszabb ideig tartó munkavégzés során. Gyakran láthatók építkezéseken, raktári munkáknál vagy kertészkedés közben. Néhány cérnakesztyűt PVC pontozással látnak el a tenyér és az ujjak részén, hogy jobb tapadást és kopásállóságot biztosítsanak.


  Hogyan készül a gumikesztyű?

  A gumikesztyűk gyártása több lépésből áll:

  • Nyersanyag előkészítése: A latexet vagy egyéb szintetikus anyagot először folyékony állapotba hozzák, és hozzáadnak különböző adalékanyagokat, hogy megfelelő rugalmasságot és ellenálló képességet biztosítsanak.
  • Formázás: A kesztyűk formáját, meghatározó kerámiaformákat folyékony anyagba mártogatják, majd a felesleges anyagot lecsöpögtetik.
  • Sütés: A formákat sütőbe helyezik, ahol a kesztyűk megszilárdulnak. Ez biztosítja a kesztyűk formáját és ellenállóságát. 
  • Lemosás: A kesztyűket lemossák, hogy eltávolítsák az esetleges maradék anyagokat és a gyártás során keletkező felesleges adalékanyagokat.
  • Ellenőrzés: Minden kesztyűt ellenőriznek, hogy nincsenek-e rajta lyukak vagy egyéb hibák. Ez biztosítja a termék minőségét.
  • Csomagolás: A minőségellenőrzésen átesett kesztyűket csomagolják és elszállítják a kereskedelmi forgalomba.


  A gumikesztyűk környezeti hatása

  Miközben a gumikesztyűk sok területen nélkülözhetetlenek, fontos megemlíteni azok környezeti hatásait is. A világjárvány idején a gumikesztyűk használata megnőtt, ami növelte az egyszer használatos műanyagok mennyiségét a környezetben.

  1. Elhasználódás és lebomlás: A legtöbb gumikesztyű, különösen az egyszer használatosak, nem bomlanak le könnyen a természetben. A latex kesztyűk, bár természetes eredetűek, hosszú ideig tarthat, míg teljesen lebomlanak. A szintetikus anyagokból készült kesztyűk lebomlása, mint a nitril és a vinyl, még tovább tarthat. 
  2. Újrahasznosítás: Bár néhány gumikesztyű újrahasznosítható, a legtöbbjüket egyszer használatosnak tervezik, és a hulladéklerakókban végzik. Néhány vállalat és kutatócsoport azonban kifejlesztett módszereket a gumikesztyűk újrahasznosítására, például újrahasznosított gumi termékek előállítására.
  3. Fenntartható alternatívák: A fenntarthatóság érdekében egyre több vállalat keres alternatívákat a hagyományos gumikesztyűknek. Biológiai alapú és komposztálható anyagokból készült kesztyűk jelennek meg a piacon, amelyek kevésbé károsak a környezetre.

   

  A gumikesztyűk különböző típusai és gyártási folyamataik lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő kesztyűt, legyen szó egészségügyi, ipari vagy háztartási felhasználásról. A következő alkalommal, amikor gumikesztyűt húzol a kezedre, gondolj arra, mennyi munka és tudomány áll mögötte!

   

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Jelölj be további termékeket, amivel a mostanit össze szeretnéd hasonlítani.