Kategóriák
 • Akciós termékek
 • Újdonságok
 • Rólunk
 • Tork termékcsalád
 • Blog
 • 10% minden Tork és Bonus márkás termékekre egész júniusban!

  Sigron blog

  Hogyan készül a WC papír?

  2023.09.15 10:17
  Hogyan készül a WC papír?

  A WC papír mindennapi életünk alapvető kelléke. Legyen szó egy hagyományos otthoni fürdőszobáról, egy étterem mosdójáról, vagy egy iroda WC-jéről, a WC papír mindenhol jelen van. De vajon valaha is megálltunk gondolkodni azon, hogy hogyan készül a WC papír? Ennek az egyszerű, de nélkülözhetetlen terméknek hosszú és összetett gyártási folyamata van. A következő bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy milyen folyamatokon keresztül jut el a WC papír a faanyagtól egészen a fürdőszobáinkig.

  Miből készül a toalett papír?

  A WC papír elsődleges alapanyaga a fa. Azonban nem minden fa alkalmas erre a célra. A WC papír előállításához általában puhafajokat használnak, mint például a fenyő vagy a lucfenyő, amelyekben magas a cellulóz tartalom. A cellulóz egy természetes polimer, amely a növényi sejtfalakban található, és amely nagyon jó nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik.

  A többi anyag, amit hozzáadnak, segíti a toalett papír minőségének és textúrájának alakítását. Így például adalékanyagokat adnak hozzá, hogy a papír erősebb és rugalmasabb legyen, míg a fehérítőszerek és a színezékek a WC papír végleges színét határozzák meg. Emellett, a WC papír kényelme érdekében, olyan adalékanyagokat is hozzáadnak, amelyek javítják a papír puhaságát és nedvszívó képességét.

  A WC papír készítés menete


  1. Faanyag beszerzése: A WC papír előállításának alapanyaga a fa, leginkább puhafajok, mint a fenyő és a lucfenyő. A fát kiválasztják, majd feldarabolják apró darabokra.
  2. Faanyag feldolgozása: A faaprítékot kemikáliákkal teli nagy főzőkazánban kezelik, hogy kivonják belőle a cellulózt. Ez a feldolgozási folyamat a fából "masszát" hoz létre, ami a WC papír alapja lesz.
  3. Massza tisztítása és fehérítése: A masszát átszűrik, hogy eltávolítsák a nagy részecskéket és a felesleges vizet. A masszát ezután fehérítik, hogy a WC papír végleges színét elérjék.
  4. Adalékanyagok hozzáadása: A masszához hozzáadnak különféle adalékanyagokat, amelyek a WC papír különböző tulajdonságait szabályozzák. Ide tartoznak például a keményítők, amelyek erősítik a papírt, és az emollientek, amelyek növelik a WC papír puhaságát és nedvszívó képességét.
  5. Papír formázása: A masszát hosszú, vékony papírlapokká alakítják. Ezt először speciális szárító és prés gépekkel végzik, amelyek tovább csökkentik a papír víztartalmát.
  6. Tekercselés és vágás: A hosszú papírlapokat tekercsekké alakítják, majd vágó gépekkel a WC papír végleges méretére vágják. A kisebb tekercseket ezután a gurigára tekerik.
  7. Csomagolás: Végül a WC papír tekercseket becsomagolják, majd előkészítik őket a szállításra.

  Tehát, amikor legközelebb toalett papírt használsz, gondolj erre a hosszú folyamatra, ami lehetővé teszi, hogy ez az egyszerű, de nélkülözhetetlen termék eljusson hozzánk. A WC papír gyártása egy hosszú és összetett folyamat, ami hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapi életünk kényelmes és higiénikus legyen.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Jelölj be további termékeket, amivel a mostanit össze szeretnéd hasonlítani.