Kategóriák
 • Akciós termékek
 • Újdonságok
 • Rólunk
 • Tork termékcsalád
 • Blog
 • Júliusban minden Sigron márkás termékből 10%-ot kapsz!

  Sigron blog

  Mit jelent a karbonsemlegesség és miért fontos?

  2023.08.01 13:07
  Mit jelent a karbonsemlegesség és miért fontos?

  A karbonsemlegesség nem csupán a zöld szemléletmód jegyében született divatos szókapcsolat, hanem egy égetően aktuális és kulcsfontosságú fogalom, amely az emberiség jövőjének irányvonalát is meghatározza. 

  Az éghajlati válság - ami az üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid túlzott kibocsátásából adódik - egyre nagyobb terhet ró ránk, ezért a vállalatoknak felelősségük, hogy újraértelmezzék és fenntarthatóbbá alakítsák működésüket, ezzel hozzájárulva az éghajlati változás elleni küzdelemhez.

  Karbonsemlegesség jelentése

  A karbonsemlegesség (angolul: carbon neutrality) azt jelenti, hogy egy szervezet, termék, szolgáltatás vagy személy nem bocsát ki több szén-dioxidot a légkörbe, mint amennyit képes elnyelni vagy semlegesíteni. 

  Ez elérhető a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, újrafelhasználással, illetve olyan technológiák alkalmazásával, amelyek képesek a szén-dioxidot a légkörből elnyelni vagy megkötni. 

  A karbonsemlegesség egyszerűbben környezetbarát működést és fenntartható fejlődést jelent, amely hozzájárul az éghajlati válság leküzdéséhez.

  Mi a különbség a karbonsemlegesség, nettó zéró és karbon negatív között?

  A környezettudatosság területén gyakran találkozhatunk a karbonsemlegesség, a karbon negatív és a nettó zéró fogalmakkal, melyek szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos célokat jelölnek. 

  A karbonsemlegesség a szén-dioxid-kibocsátás és elnyelés egyensúlyát jelenti, vagyis amikor egy vállalat annyi szén-dioxidot bocsát a levegőbe, amennyit ellensúlyozni tud valamilyen módon.

  A nettó zéró (net-zero) szén-dioxid kibocsátás ezzel szemben azt jelenti, amikor egy tevékenység nettó nulla gramm szén-dioxid kibocsátással jár. Egyszerűbben megfogalmazva: olyan tevékenység, ami nem jár egyetlen gramm CO2 kibocsátással sem. 

  A karbon negatív pedig azt takarja, hogy egy szervezet több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit kibocsát a működése során, ezáltal csökkentve a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségét. 

  A választott célkitűzés függ az adott szervezet környezeti hatásától, valamint az elérhető technológiáktól és erőforrásoktól.

  Szélturbina

  Hogyan érhető el a karbonsemlegesség?

  A karbonsemlegesség eléréséhez számos lépés szükséges, melyek közül néhányat az alábbiakban említünk:

  • Szén-dioxid-kibocsátás mérés: A pontos adatok segítenek a célkitűzésekben, és elősegítik a hatékonyabb és környezetbarátabb működést.
  • Kibocsátás-csökkentés: Kibocsátás-csökkentő technológiák, folyamatok és szokások alkalmazása, mint például az energiahatékonysági intézkedések, megújuló energiaforrások használata és a fenntartható termékfejlesztés.
  • Ellensúlyozás: Az elkerülhetetlen kibocsátásokat karbonkreditekkel vagy kompenzációs projektekkel lehet ellensúlyozni, így hozzájárulva a globális karbonkibocsátás csökkentéséhez.

  Mit tehetnek a cégek az ügy érdekében?

  A vállalatok fontos szereplők a karbonsemleges célok elérésében. Az alábbiakban néhány tippet adunk, amelyek segíthetnek a környezettudatos működésben:

  • Energiahatékonyság növelése: Az energiafogyasztás csökkentése jelentős mértékben képes csökkenteni a CO2 kibocsátást, ezzel is hozzájárulva a fenntartható működéshez.
  • Megújuló energiaforrások használata: A megújuló energiaforrások, mint a nap-, szél- és vízenergia, nem bocsátanak ki szén-dioxidot, ezért használatuk hozzájárul a karbonsemleges működéshez.
  • Fenntartható termékfejlesztés: A környezetbarát, alacsony karbonlábnyomú termékek piacra dobása nem csak a cég fenntarthatóságát segíti, hanem a fogyasztói szemléletet is befolyásolja.

   

  Tork karbonsemleges adagolók

  A Tork márka 27 adagolója büszkén viseli a karbonsemlegesség igazoló tanúsítványt, ezzel is igazolva a cég elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt. Ezek a WC-papír és kéztörlő adagolók olyan termékek, amelyek előállítása, használata és életciklusa során a lehető legkevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. A Tork ezzel az elismeréssel a fenntartható vállalati gyakorlatok élvonalába került, példát mutatva másoknak is a klímaváltozás elleni harcban.

  Megjegyzés: A Tork adagolóinak karbonsemlegessége a német székhelyű ClimatePartner tanúsító cég követelményei alapján lettek hitelesítve, ami az egyik legszigorúbb nemzetközi sztenderdnek számít. A tanúsítványt elnyerő termékek listája itt látható: https://tork-images.essity.com/images-c5/991/442991/original/eneu-climatepartner-certificate-carbon-neutral.pdf 

  Bármely vállalat vagy magánszemély, aki érdeklődik a fenntarthatóbb jövő iránt, már ezzel is sokat tesz a karbonsemlegesség eléréséért. Ebben a küldetésben vagyunk partnerek a Sigronnál azáltal, hogy karbonsemleges Tork termékeket is forgalmazunk. 

  A közös célok és erőfeszítések révén hozzájárulhatunk a bolygónk megóvásához.

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Jelölj be további termékeket, amivel a mostanit össze szeretnéd hasonlítani.