Kategóriák
 • Akciós termékek
 • Újdonságok
 • Rólunk
 • Tork termékcsalád
 • Blog
 • Májusban 10%-ot kapsz minden Buzil és Vileda márkás termékre!

  Sigron blog

  Szalvéta Etikett

  2023.09.01 08:00
  Szalvéta Etikett

  Az étkezés nemcsak a táplálkozásról, hanem az eleganciáról, a kultúráról és a társasági életről is szól. Ennek egyik fontos eleme a szalvéta használata, amely sokszor elhanyagolt terület, egy kevésbé ismert, ám annál fontosabb része az étkezési etikettnek. Íme néhány alapszabály és tipp, hogy a szalvéta etikett ne okozzon gondot a jövőben.

  A szalvéta története és evolúciója

  Mielőtt belemennénk a szalvéta helyének technikai részleteibe, érdemes egy pillantást vetnünk a szalvéta történetére. A szalvéták használata nem új találmány. Már az ókori rómaiak is használtak valamit, amit "mappa"-nak hívtak, és szalvétaként működött. Az idők folyamán a szalvéta etikettje finomodott és változott, hogy megfeleljen az adott korszak társadalmi normáinak és elvárásainak. Ma már a szalvéták különböző formákat, méreteket és színeket öltenek, és számos különböző eseményhez és étkezési helyzethez alkalmazkodnak.

  A szalvéta helye az asztalon


  A szalvéta helye az asztalon szimbolikus és funkcionális jelentéssel bír. Általában balra találod a tányér mellett, azon belül is  a villa mellett. A szalvéta helye azonban változhat, attól függően, hogy milyen eseményről van szó, vagy milyen a teríték stílusa.

  A szalvéta megfelelő használata

  Amikor leülünk az asztalhoz, a szalvéta felvétele az első lépés. Várjuk meg, amíg a házigazda fel nem veszi a saját szalvétáját, ezt követően tegyük a szalvétát az ölünkbe, de ne rázzuk ki teljesen. Az étkezés alatt a szalvéta az arcunk és a szánk tisztítására szolgál, de ne használjuk orrtörülközőként vagy sminkeltávolítóként.

  A szalvétát hova kell rakni, amikor az étkezés befejeződött?

  Az étkezés befejezésekor a szalvétát gondosan helyezzük vissza az asztalra, de nem a tányérunkra. Ennek a mozdulatnak a célja, hogy jelezzük, hogy befejeztük az étkezést. Ne hajtsuk vissza a szalvétát, csak helyezzük az asztalra laza formában.

  A szalvéták fajtái és azok használata

  A szalvéta etikett megértése nem lenne teljes, ha nem tekintenénk át a szalvéta különböző típusait és azok használatát. Vannak papírszalvéták, melyeket általában kevésbé formális helyzetekben, például otthoni grillpartikon vagy gyorséttermekben használnak. 

  A textil hatású szalvéták és a textilszalvéták sokkal formálisabbak, és általában éttermekben, esküvőkön vagy ünnepi eseményeken találkozhatunk velük. A textilszalvétáknak számos hajtogatási módja létezik, amelyek az asztali dekoráció fontos részét képezik. Ezek a díszítési technikák hozzáadnak egy kis eleganciát és stílust az étkezéshez.

  A szalvéták öko-barát alternatívái

  A mai korban, amikor mindannyian igyekszünk fenntarthatóbb életmódot folytatni, az etikett nem csak a szalvéták megfelelő használatról szól, hanem a környezettudatos döntésekről is. A mosható textilszalvéták újrahasználhatók, ami csökkenti a hulladéktermelést. A bambuszból készült szalvéták is népszerűek, mivel a bambusz gyorsan növekszik, és kevésbé terheli a környezetet.

   

  A szalvéta helye az asztalon és a megfelelő használata nem csak a jó modorról tanúskodik, hanem arról is, hogy tiszteletben tartjuk a társadalmi normákat. A szalvéta megfelelő használata a kifinomult ízlés, az elegancia és a jó modor jele.

  A szalvéta etikettnek és a szalvéta helyének az asztalon tehát kulcsszerepe van a társadalmi étkezésben. A szalvéta használata a személyes higiéniát is elősegíti. 

  Összehasonlítom a fenti termékeket! Jelölj be további termékeket, amivel a mostanit össze szeretnéd hasonlítani.